17 biler der kører langt på literen

Nogle biler formår at vride mange kilometer ud af hver liter brændstof, hvor andre biler er mere tørstige. Hvis du går med overvejelser om at erhverve dig en ny bil, er det en rigtig god idé at undersøge hvilke modeller på markedet, der giver dig flest kilometer på vejen pr. liter brændstof. Vi har opdateret listen over de biler, der får mest ud af en tankfuld brændstof, så det er nemmere for dig at køre miljøvenligt, samtidig med at du sparer penge på brændstofbudgettet.

Transportsektoren står for mere end 20% af den danske CO2-udledning, og små 75 % af denne udledning kommer fra person- og varebilerne. Som bilist kan man bidrage til at reducere udledningen af CO2 ved at være opmærksom på sit brændstofforbrug. Der er nemlig både mange penge og meget CO2 at spare, hvis man kører længere på literen.

Vi har fundet 17 biler, der kører længere end de fleste. Se dem i galleriet forneden.

17 biler der kører langt på literen

Hvilke biler kører længst?

Hybrid

 • Citroën C3 BlueHDi S&S Challenge 100 hk
  33,3 km/l A++
 • Peugeot 208 1.6 BlueHDi 75 hk
  33,3 km/l A++
 • Toyota Prius H2 1.8 Hybrid e-CVT 122 hk
  33,3 km/l A++

Diesel

 • Ford Fiesta 1.5 TDCI Econetic S/S 5-dørs 95 hk
  31,3 km/l A++
 • Hyundai i20 1,1 CRDI ECO Life 5-dørs 75 hk
  31,3 km/l A++

Benzin

 • Fiat 500 0.9 TwinAir Star 3-dørs 60 hk
  26,3 km/l A++
 • Toyota Aygo 1.0 manuel 69 hk
  26,3 km/l A++
 • Citroën C1 1.0 VTi S&S Feel 5-dørs
  26,3 km/l A++
 • Samt 4 andre modeller (se galleriet foroven)

Hybridbilerne kører længere

Hvis du vil køre langt på literen og derigennem være god ved miljøet, er der særligt tre hybridbiler du skal kigge efter. Alt afhængigt af hvilken prisklasse du er ude efter, er Citroën C3, Peugeot 208 og Toyota Prius alle gode muligheder, hvis søger en bil, der kan kan køre op mod 33,3 kilometer på literen.

Max 26,3 kilometer på literen i benzinbil

I vores undersøgelse var det ikke muligt at finde nogle biler, der udelukkende kører på benzin, der kunne køre over 26,3 kilometer på literen. Det er væsentligt mindre, end deres diesel-modparter. Kort fortalt skyldes det, at diesel brændstof indeholder omkring 15% mere energi end benzin, derudover har dieselmotorer også tungere dele og skaber derfor mere drejningsmomentum. Dette betyder tilsammen at biler med dieselmotorer kan køre længere på literen. Det er dog værd at tage med i sine betragtninger, at dieselmotorer generelt ikke egner sig særligt godt til kortere ture.

Hvordan fastsættes, hvor langt biler kører på literen?

Bilers brændstofforbrug fastsættes af et uafhængigt laboratorium på basis af en nøje fastlagt testmetode. De fabriksangivne tal kan derfor bruges, når man skal sammenligne forskellige bilers energieffektivitet.

Det betyder dog langt fra at en bil rent faktisk vil køre lige så langt under almindelige forhold. Det faktiske brændsstofforbrug afhænger nemlig af en række faktorer, herunder din kørestil, vejrforhold, temperatur og terræn. Bilmagasinet har fra et interview med to eksperter i økokørsel samlet en liste med 5 gode råd til brændstofeffektiv kørsel, som du med fordel kan tage et kig på, hvis du gerne vil lære at køre længere på literen.

Kør fra Sjælland til Paris på en tankfuld

I følge en engelsk hjemmeside kører førnævnte Hyundai i20 eksempelvis ca. 85% af det fabriksangivne tal, svarende til ca. 26,6 km/l. Med en benzincapacitet på 45 liter, kan Hyundai i20, altså kører cirka 1.200 kilometer på én tank. Hvis man bor på Sjælland og skal på kør-selv ferie i syden, behøver man altså ikke holde ind på en tankstation, før man er kommet hele vejen til Paris.

Årlig besparelse med en brændstoføkonomisk bil

Kører man i Hyundai i20’eren, koster det omkring 450 kroner at fylde tanken op, med en dieselpris på 10 kroner literen. Så hvis man kører 20.000 kilometer om året, kan man faktisk nøjes med at besøge tankstationerne 17 gange i løbet af et år – hvis du vel og mærke fylder tanken helt til bristepunktet. Det giver en årlig pris på ca. 7.650 kroner på diesel.

Flere af bilerne er relativt dyre, men hvis det er en bil, du har planer om at beholde i mange år, kan det godt betale sig at give lidt ekstra for en brændstoføkonomisk bil, der til gengæld sparer dig for en masse penge til benzin eller diesel. Selvom brændstofpriserne har det med at svinge, ligger benzinprisen for tiden på omkring 11 kroner literen.

Det betyder, at hvis du i gennemsnit kører 20.000 kilometer om året, og har en bil, der kører 13 kilometer pr. liter benzin, betyder det, bruger du omkring 17.000 kr. om året alene på benzin. Det vil altså sige, at du potentielt kan fylde benzin “gratis” på din bil i over et år, hvis du skifter sin tørstige benzinbil ud med en mere brændstoføkonomisk bil, der kører længere på literen.

Spar penge på bilforsikringen, når du køber ny bil

Prisen på din bilforsikring afhænger til en stor grad af din bil. Her ses blandt andet på motorstørrelsen, sikkerheden, samt alderen på bilen. Ved at skifte din gamle benzinsluger ud med en ny økonomisk bil, sparer du altså ikke kun på brændstofforbruget, men du vil også med stor sandsynlighed kunne spare på forsikringspræmien.

Generelt bliver nye biler producerede med bedre sikkerhed, og skader vil derfor være nemmere og billigere at reparere. Nye biler bryder oftest heller ikke ned lige så ofte, og en kaskoforsikringen vil af samme grund derfor blive billigere.

Det kan være en god idé, inden du køber ny bil, at gå ind og undersøge, hvor meget den koster at forsikre. Eksempelvis viste det sig i en hurtig prissammenligning, at Toyota Prius var 45% dyrere at forsikre i forhold til en Fiat 500. Sammenligningen er baseret på den samme testperson og med en kaskoforsikring. Det svarer til en forskel på over 1.200 kroner årligt mellem de billigste tilbud til bilerne.

Hvis du har en eller flere biler i tankerne, kan du med fordel nemt og hurtigt indhente forsikringspriser her.