Guide til valg af bilforsikring

Det kan, for mange bilejere, være forvirrende at finde rundt i de mange forsikringstilbud. Der er dog en række overvejelser du kan starte med at gøre dig om dine behov. For at finde den bedste bilforsikring, og ikke mindst den rette pris, kan du med fordel følge denne 5-trins guide.

Basis eller udvidet dækning?

Til at starte med bør du gøre op med dig selv, hvad dit forsikringsbehov egentlig er. Det inkluderer især overvejelser om, hvad god en dækning du reelt får brug for, afhængigt af hvor mange kilometer du kører om året, hvor ofte du bruger bilen samt til hvilke formål den tages i brug.

Som bilejer i Danmark er det lovpligtigt at tegne en ansvarsforsikring som minimum. Det er din ansvarsforsikring der dækker, hvis du skader andre og/eller deres ejendele eksempelvis i et trafikuheld. Til gengæld dækker ansvarsforsikringen ikke dig selv og din bil.

Ønsker du yderligere dækning kan du vælge at tegne en kaskoforsikring samt vælge mellem en række valgfri tillægsforsikringer. Kaskoforsikringen er din forsikring mod store regninger fra værkstedet, hvis du ved et uheld beskadiger din bil, og er derfor især populær ved køb af nye biler.

1.Eksempler på, hvad kaskoforsikringen dækker, kan være:

  • Skader på din bil – eksempelvis parkeringsbuler eller ridser
  • Tyveri
  • Stenslag

Disse er de typiske dækninger. Bemærk, at de forskellige forsikringsselskaber tilbyder forskellige muligheder for tilvalgsdækninger.

2.Ny eller gammel bil?
Dette leder os til valget af bil, da dette har stor betydning for hvilken forsikring der bedst kan betale sig og ikke mindst prisen herpå. Når forsikringsselskaberne bestemmer prisen på din bilforsikring, betyder det hvor gammel bilen er samt om bilen er stor eller lille.

Har du været ude og investere i en fabriksny bil, er du formentlig mere påpasselig med at passe på den, end hvis det er en gammel øse. Med en en ny bil anbefales du derfor at tegne en kaskoforsikring, så du opnår den bedste dækning, i tilfælde af at du påfører bilen skader. Mange banker kræver også, at du tegner en kaskoforsikring, for at bevilge dig eventuelt lån.

Hvis du i stedet har valgt at satse på en brugt og måske ældre model, så kan du med fordel overveje at nøjes med en ansvarsforsikring. Dette skyldes, at bilens værdi ikke altid kan retfærdiggøre udgiften til en kaskoforsikring, der, trods alt, er noget større. Det giver eksempelvis ikke mening at betale 5.000 kr. om året for en kaskoforsikring om året på en bil, der har kostet 20.000 kr.

Bemærk i øvrigt, at den billigste bil købsprismæssigt ikke nødvendigvis på sigt behøves at være den billigste. Der kan nemlig være stor forskel i forsikringspræmien, afhængigt af den bilmodel, du vælger. Udover det, kan der selvfølgelig komme andre uforudsete udgifter. Derfor kan du med fordel få lavet en biltest af FDM.

3.Høj eller lav selvrisiko?
En anden faktor, der har stor betydning for din årlige præmie, er størrelsen på din selvrisiko. Hos de fleste forsikringsselskaber har du i nogen grad mulighed for selv at vælge hvor stor en selvrisiko, du ønsker, og der kan du med fordel være taktisk.

Hvis du ved med dig selv, at du sjældent får skader på din bil, kan du med fordel vælge en højere selvrisiko. En høj selvrisiko reducerer den årlige pris på bilforsikringen, da du dermed vælger selv at betale en større del af regningen, hvis uheldet er ude.

Vurderer du derimod at der, realistisk set, er en reel chance for at der kommer flere skader på din bil, bør du overveje en lavere selvrisiko. Således betaler du mere for selve bilforsikringen, men skal ikke punge lige så meget ud hver gang der opstår en skade.

Valget står mellem at skulle betale meget, hvis skaden opstår, eller betale lidt mere for bilforsikringen hvert år, men så betale mindre hvis skaden opstår.

4.Ny eller erfaren bilist?
Hos de fleste forsikringsselskaber vil bilistens alder spille en afgørende rolle for prisen på en bilforsikring. Generelt er det en del dyrere for unge under 25 år at tegne en bilforsikring, da denne målgruppe er stærkt overrepræsenteret i uheldsstatistikkerne.

Alder er dog ikke altid den mest afgørende faktor, men derimod bilistens anciennitet. Din anciennitet siger noget om, hvor mange år du har kørt bil og derfor hvor erfaren en bilist du givetvis er. Anciennitet fra kørsel i firmabil kan i nogle tilfælde overføres, og dermed give dig en bedre pris på din bilforsikring. Anciennitet måles på, hvor mange år du har stået skrevet på en bilforsikring. Det er altså ikke nok, at du har “kørt bil siden du var 18 år”.

Et begreb som forsikringsselskaberne opererer med, er “elitebilist”. Elitebilist er en betegnelse for en person, der har kørt uden skader i nok år til at opnå den laveste mulige præmie hos selskabet. Elitebilist er med andre ord den status, du skal opnå, for at få den laveste pris.

Der er stor forskel på, hvornår forsikringsselskaberne vil betegne dig som elitebilist. Hvis du ikke har haft så mange år bag rattet endnu, kan du med fordel undersøge hvor du hurtigt kan opnå en status som elitebilist. Der kan være store besparelser at hente, ved at tegne bilforsikring som elitebilist.

5. Det ene eller det andet forsikringsselskab?
Når du har gjort dig ovenstående overvejelser, så kan du sætte jagten ind efter den bedste og billigste bilforsikring til dit behov. Du kan med fordel at sammenligne en række forsikringsselskaber og indhente flere tilbud på forskellige prissammenligningsplatforme.

Hvis du gerne vil spare nogle penge på din bilforsikring, så kan dul samle alle dine forsikringer hos ét selskab. Ved at gøre dette kan du, hos de fleste forsikringsselskaber, opnå en god samlerabat. Oftest skal du have tre forskellige forsikringer for at kunne opnå samlerabat.

Inden du vælger forsikringsudbyder, bør du læse policen grundigt igennem, så du undgår ubehagelige overraskelser når først skaden er sket. Desuden anbefales det, at du at revurderer dit forsikringsbehov årligt, og tjekker markedet grundigt inden du forlænger automatisk.