Guide: Sådan finder du den rigtige bil til dig

At vælge ny bil er en stor beslutning. Og det er det af flere årsager: Både fordi det fylder en stor del i budgettet, og fordi det for mange mennesker fylder en hel del i arbejdslivet at have en bil, der kan transportere dem fra A til B.

Et af de første spørgsmål, du bør stille dig selv, er, om du skal have en benzin- eller dieselbil. Her er en god tommelfingerregel, at du skal vælge benzin, hvis du kører korte ture og ikke meget om året, mens du bør vælger en dieselbil, hvor du kører meget og langt. I indkøbspris er en dieselbil typisk dyrere, men du kan hurtigt få tjent de penge hjem, eftersom diesel er billigere end benzin pr. liter.

 

Vælg den rigtige bilstørrelse

En anden af de mest afgørende faktorer er størrelsen. Du har jo et utal af valgmuligheder; store SUV´er, længere stationcars eller små hatchbacks. Det er en personlig præference. Igen her kan det spille ind, hvor langt du skal køre. Har du mange kilometer på arbejde, kan det være at foretrække at have en større bil, som ligger roligere på vejen og er støjfri.

 

Men skal du køre korte ture, køre meget bykørsel og parkere i snævre parkeringskælder, vil mange sætte pris på, at bilen er af en mindre størrelse – typisk er de mindre biler også billigere.

Udover den fysiske størrelse på bilen bør du også tænke over, hvor stor en motor, du har behov for. En større motorkraft kan give behageligere køreture, men det har også sin pris – både på prisen, men mange gange også på brændstofforbruget. Hvis du skal ud og låne til at købe din nye bil, har du mange muligheder – Lån penge nu.

Størrelsen kommer også an på dit behov for at have passagerer med. Har du fast to børn, der skal sidde på bagsædet, kan det være at foretrække, at der er god plads til børnesæderne omme bagved. Og det samme gør sig naturligvis gældende, hvis du har et behov for at køre med fyldt bagagerum; fx hvis I skal på ferie, eller hvis du skal fragte nogle kasser med frem og tilbage, når du skal omkring.

 

Køb eller lease?

At lease en bil bliver mere og mere populært. Ved leasing betaler du nemlig ikke for de store afskrivninger, der er i forbindelse med at sætte en ny bil på vejen. Du betaler blot et månedligt gebyr, og i mange tilfælde har du en serviceaftale med i din leasingkontrakt, som også sparer dig for mange værkstedsregninger.

Om du skal købe eller lease bør du gøre op med dig selv. Hvis ikke du føler for at stifte gæld, så kan leasing være et rigtig godt alternativ. Dog kan den månedlige betaling til leasingselskabet overstige det beløb, du ville skulle afbetale på bilen, hvis du købte den. Derfor er det også et spørgsmål om, hvor længe du regner med at have din bil. Er du glad for at skifte bil efter blot et par år, kan leasing være et fornuftigt alternativ.

 

 

Valg af udstyr

 

De fleste moderne biler har en masse ekstraudstyr, som kommer med som standard. Dette kan fx være klimanlæg, touchskærm og sædevarme. Grundlæggende kommer spørgsmålet om udstyr an på dit temperament. Igen kan det være værd at overveje, hvor meget du kommer til at bruge din bil. Hvis halvdelen af din arbejdsdag foregår på landets motorveje i din bil, kan det være rart med mere ekstraudstyr, som kan gøre de lange ture mere behagelige og afslappende.

For endnu mere behagelige køreture kan du også overveje at vælge en bil med automatgear. Med kun to pedaler og opgaven med at skifte gear ude af hovedet får du mere afslappende køreture, hvor bilen gør mere af arbejdet for dig. Et automatgear vil især gøre sig bemærket når du kører i byen og har brug for at skifte gear tit.

Hvis du ønsker mere viden om, hvilke former for ekstraudstyr du kan få på den bil, du kigger på, kan du rette henvendelse til forhandleren og få en brochure med de forskellige modeller tildelt. Ydermere kan du med garanti og læse dig klogere på bilmærkets egen hjemmeside, hvor der kan findes rigeligt med oplysninger.