Alt, du skal vide om chiptuning

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Overvejer du at chiptune din bil – men er du ikke helt sikker på, hvad det indebærer? Eller er du blot stødt på begrebet for nylig og er interesseret i at vide mere? Så er du kommet til det rette sted. Her fortæller vi dig nemlig alt det, du skal vide om chiptuning til biler. Efterfølgende kan du bedre tage stilling til, om det er noget, du bør få udført på din bil. Andre ord for chiptuning er OBD-tuning og ECU-programmering. Et tuningssystem bliver programmeret til bilens software, hvorefter bilen kører op til 25 % længere på literen, opnår mere moment samt får mellem 15 og 60 % flere hestekræfter. Med chiptuning får du altså den optimale optimering af din bil.

Forskellige stages med varierende resultat

I alt kan du vælge mellem tre forskellige stages. Alle stages giver et varierende resultat, og du vælger derfor blot det stage, der bedst passer til dit behov. Stage 1 kræver typisk, at bilen rulles ind på mekanikerens rullefelter, hvor chiptuningen foretages med udgangspunkt i den enkelte bil. Bilen skal have flest mulige originale dele. Optimeringen har fokus på bedre økonomi, forbedret ydeevne samt optimering af brændstof, boost og tænding. Unødvendige begrænsninger fra fabrikantens side fjernes med respekt for antifunktioner og beskyttelse af komponenter.

Stage 2 er ideel for dig, som har en bil med små modifikationer. Små modifikationer tæller bl.a. modifikationer på udstødning og indsugning. Uanset om du har en diesel- eller benzinmotor, vil stage 2-tuning være muligt. Her får du typisk høje oktanværdier på 99 frem for de typiske 95. Ønsker du maksimal effekt, skal du vælge stage 3. Her fjernes alle ECU-begrænsninger. Du kan f.eks. få MAP- eller MAF-sensor, outlet valves og fjedre, injektorer, brændstofpumpe, intercooler og større turbo. Dette stage er som regel i den dyrere ende, men er altså for dig, der er den ultimative bilentusiast.

Biler skal generelt være fra år 2000 og frem

De mekanikere, der tilbyder at udføre en chiptuning, kræver generelt, at bilen er fra år 2000 eller frem. Som udgangspunkt kan alle disse bilårgange chiptunes – det er dog vigtigt, at du har godt styr på dine tuningsdele. Har du ikke den nødvendige viden om eftermonterede tuningsdele på din bil, kan en chiptuning faktisk beskadige motoren. Det ønsker man selvfølgelig ikke, og derfor skal du kunne videregive information om tuningsdele til mekanikeren.

For at din bil kan chiptunes, må motorstyringen ikke være spærret af bilproducenten. Du bestemmer selv, hvordan du ønsker at få dine filer lavet, som efterfølgende overføres til bilen via diagnosestikket. En chiptuning tager i de fleste tilfælde 90-150 minutter at udføre. Ejer du en dieselbil, kan du også vælge at få udført Ecotune. Her forbedres brændstoføkonomien, og du får et bedre bundtræk og flere omdrejninger. Det er især ideelt til dig, der ofte kører med trailer eller campingvogn, da bilen får et overskud af kræfter. Generelt er det en stor fordel at få udført en chiptuning af bilen, hvis du kører meget med trailere og campingvogne.