Gør din bil sommerklar

Tiden er endelig inde til at køre masser af fede sommerture i bilen. De fleste vil dog også vide, at det kan kræve lidt forberedelse at få bilen helt klar til sommerbrug. Det gælder i særdeleshed, hvis man har planer om at køre i bil på sommerferie til Sydeuropa, Norge eller andre destinationer, hvor antallet af kilometer er mange.

Dermed ikke sagt at det bør afskrække nogen, for bilferie er på rigtig mange måder en virkelig praktisk og sjov måde at holde ferie på. Man ser tingene på nye måder, og man er på mange måder også virkelig fleksibel på sin rejse. Man kan stoppe op og kigge, når man har lyst, og man er ikke afhængig af andre, som har en dagsorden på turen.

Det kræver selvfølgelig bare, at man vil tage sig tiden til at tage køreturen. Det er naturligvis langsommere, end når man flyver, men man vil som sagt også have mulighed for at se en masse på vejen og måske også holde længere stop som en del af ferien. Derudover kræver det selvfølgelig, at man også er klar til at gøre bilen helt klar til en sådan tur.

De rigtige dele  

Før du pakker bilen op og kører mod varmere himmelstrøg, så er det rigtig vigtigt at have tjekket alle dine bildele. Det kan eksempelvis være nogle af følgende områder, du skal være særligt opmærksom på:

  • Dæk. Når du skifter fra vinterdæk til sommerdæk, vil du også skulle være opmærksom på, at de kører rundt, som de bør. Hvis du selv skifter dem, er det nemt at tage nogle prøveture, men hvis du får det gjort hos en mekaniker, er det altid klogt at mærke efter, så snart du kører ud derfra. Op til sommerferien er det formentlig lidt tid siden, du sidst skiftede dæk, og derfor er det altid godt lige at mærke efter, om alt fungerer på de nuværende dæk. Det gælder i øvrigt også, når du skifter tilbage til vinterdæk.
  • Når du tager på bilferie, vil du også komme til at skulle bremse rigtig meget. Måske er der masser af kø, hvor du hele tiden stopper op og starter igen. Det er en meget irriterende og slidsom øvelse for en fyldt bil på vej på ferie, men her er det altså bare vigtigt, at bremserne fungerer upåklageligt.
  • Læsning. Selvom bilen selvfølgelig ofte vil være mere fyldt på vej på ferie, så går det ikke at overlæsse den. Bilen kan simpelthen ikke klare et for stort pres, og derfor bør man også holde øje med, om den sænker sig meget voldsomt, når man fylder den op.

Sund skepsis  

Foruden ovennævnte så er det også bare vigtigt, at man altid har en normal sund skepsis over for faresignaler. Begynder bilen at lyde underlig, så er der ingen grund til at ignorere det, fordi man kun lige mangler nogle hundrede kilometer. Få tingene tjekket, hvis du er det mindste i tvivl, for sikkerheden er trods alt vigtigere end noget andet i trafikken.