Guide: Forskellen på vinterdæk og sommerdæk, og hvad du skal være opmærksom på

Når det kommer til din bil og dens bildele, er dæk alfa og omega. Bildæk skal kunne holde til bilens størrelse og dens oppakning, og de skal kunne klare diverse former for underlag. Rigtig mange bilejere er ofte ikke klar over vigtigheden, når det kommer til at vælge de rigtige dæk til din bil. Læs med her, og få en kort introduktion til forskellen på vinterdæk og sommerdæk her.

Helårsdæk – et alternativ

Når vi taler om bildæk, kan vi ikke undgå at nævne de såkaldte helårsdæk. Helårsdæk er et forsøg på at forbinde sommerdæk og vinterdæk i et dæk, der kan bruges hele året. Ideen er udmærket, hvis du ikke er afhængig af din bil året rundt, eller hvis du stort set kun kører bil på de større veje, som jævnligt får besøg af snerydderen.

Har du brug for en bil, der skal kunne køre optimalt og sikkert i al slags vejr og på små landeveje, anbefales det, at du i stedet sørger for at skifte vinter- og sommerdæk hvert halve år. Da helårsdæk bedst kan sammenlignes med en speciel form for vinterdæk, er de selvsagt heller ikke de mest optimale sommerdæk til de opvarmede asfaltveje.

Vælg ideelle dæk til din bil

Selvom du bliver nødt til at skifte dæk et par gange om året, kan det være rigtig godt givet ud at vælge sommer- og vinterdæk, for så kører du med de optimale dæk – hele året rundt. Vælger du de rigtige sommer- og vinterdæk til din bil, kan der mange penge at spare på økonomien i sidste ende, og du sikrer dig samtidig en god kørekomfort og langt større sikkerhed.

Vinterdæk – hvad skal du vælge?

I de senere år er der sket en stor udvikling i forhold til dæk til bilen. For eksempel har de nyere vinterdæk på markedet en markant nedsat rullemodstand, der resulterer i en meget bedre brændstoføkonomi. Hvad angår vinterdæk, anbefales det af eksperter, at man skal holde sig til den dækstørrelse, der passer til standardmonteringen – til den størrelse dæk, som bilen blev leveret med.

Det allervigtigste man skal være opmærksom på, når man køber nye vinterdæk, er mønsterdybden. Ifølge færdselsloven skal vinterdækkene have en mønsterdybde på mindst 1,6mm. Det er i virkeligheden slet ikke nok, hvis sikkerheden skal være på sit højeste. Eksperter anbefaler, at der er mindst 4,0 mm mønsterdybde på vinterdæk. For sommerdæk anbefales det, at der er minimum 3,0 mm dybde.

Husk de rigtige dæk til årstiden

Mange bilejere skifter til sommerdæk eller vinterdæk alt for sent i håb om at kunne spare lidt på dækomkostninger. Udover at det forringer din sikkerhed markant, kan det i sidste ende blive langt dyrere, fordi vinterdækkene meget hurtigere bliver slidt op på de varme sommerveje. Omvendt har sommerdæk ikke den fleksibilitet, som vinterdæk har til at kunne køre på frostglatte veje, og det kan derfor være decideret farligt at køre rundt med sommerdæk på om vinteren, fordi sommerdækkene har en langt større risiko for at skride ud i rabatten.