Ingen spritkørsel i sommervarmen

”Lad bilen stå, hvis du er i tvivl.” ”Klar til et pust?”

Du kender sikkert også de mange kampagner fra Rådet for Sikker Trafik, men ved du egentlig hvor lidt der skal til, før mange når grænsen for spirituskørsel på de 0,5 promille?

Rådet er naturligvis at lade bilen stå, hvis du er i tvivl. Det er slet ikke det, vi skal diskutere her. Nej, jeg vil hellere puste lidt til din nysgerrighed. Så her kommer lidt nyttig viden om spirituskørsel og promiller.

Forskellige promillegrænser på ferien

I Danmark har vi som nævnt en grænse på 0,5 promille. Herefter må du ikke længere sætte dig bag rattet i en bil. Men i flere europæiske lande er grænsen for spirituskørsel faktisk lavere. Det betyder at en enkelt øl kan være for meget.

Vi skal eksempelvis ikke længere væk end til de nordiske naboer i Norge og Sverige, før grænsen hedder 0,2.

Går kør-selv-ferien i stedet til populære destinationer som Frankrig, Italien og Østrig, skal du være ekstra opmærksom. For nok hedder grænsen som standard 0,5 – præcis som i Danmark. Men der er særlige regler, hvis du har haft kørekort i under 2 år. Så er promillegrænsen lavere i alle tre lande. Indtil du har haft kørekort i 2 år, er promillegrænsen 0,1 i Østrig. Og indtil du har haft kørekort i 3 år, er grænsen i Frankrig på 0,2. I Italien er de rigtig strikse. Først når du har haft kørekort i 3 år stiger promillegrænsen fra 0,0 – altså et absolut forbud – til de velkendte 0,5.

Straffen for spirituskørsel

Konsekvenserne af spritkørsel har vi i de seneste år hørt alt for meget til med ulykker af den ene og anden slags. Og det er lige netop på grund af de potentielt alvorlige konsekvenser, at straffen også skal tages seriøst.

Lad os lige gennemgå, hvordan det nu lige er med et par eksempler.

  1. gangstilfælde med promille mellem 0,5 og 1,2

Du får frakendt kørekortet betinget. Det vil sige, at du skal bestå en kontrollerende teori- og køreprøve inden for 6 måneder. Ellers frakendes du kørekortet ubetinget. Det samme gælder indtil du har bestået begge prøver.

Derudover får du en bøde, der svarer til din netto månedsløn gange din promille, og du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik).

Gentagelsestilfælde uanset promille

Hvis du kører spirituskørsel mere end én gang, stiger straffen. Det betyder, at din straf kommer til at afhænge af promillen, hvor mange gange, du har kørt spritkørsel og øvrige omstændigheder.

Straffen er også hårdere. Du får frakendt kørekortet ubetinget i en periode på 3 år, 5 år eller længere. Derudover følger der en betinget fængselsdom og en bøde med. Men det slutter slet ikke her. Din bil bliver konfiskeret og du bliver omfattet af alkolåsordningen.

Undgå ulykker, bøder og mistet kørekort

Heldigvis behøver alt det her jo slet ikke blive virkelighed for dig. For som vi startede med – Lad bilen stå, hvis du er i tvivl.

Og så vil jeg faktisk også gerne vende tilbage til det med nysgerrigheden. For har du lyst til at blive klogere på, hvordan din krop reagerer på alkohol? Så kan du nemt anskaffe dig et alkometer og teste løs.