information om brugte biler på BILFO

Opbevar dine bildæk godt

Opbevaring af bildækDer er mange måder hvorpå dæk bliver opbevaret rundt omkring i de danske hjem, men langt fra alle er lige optimale.

Du skal dog ikke tro på alle de gamle råd om hvordan dækkene skal opbevares, for i takt med at dækproducenterne bliver bedre og bedre til at producere en højere kvalitet, jo mindre har forskellige faktorer indvirkning på dækkene under opbevaring.

I gennem mange år har der været råd omkring stående eller liggende opbevaring, og nogen gange afhænger det også af om dækkene er montere på fælge eller ej.

Opbevares nye dæk på fælge, og er det i en kortere periode, som eksempelvis sommerdæk der opbevares i vinterhalvåret, er det ligegyldigt om dækkene opbevares stående eller liggende. Kvaliteten af nye dæk gør at de ikke tager skade af opbevaringen i den korte periode.

Er der ikke fælge på dækkene, vil de have bedst af at stå op under opbevaringen.

Noget der er meget mere vigtigt under opbevaringen er at holde dækkene væk fra olie, benzin, kemikalier og lignende. Kommer gummiet i kontakt med disse væsker vil det hurtigere blive nedbrudt og dækkene holder derfor ikke så længe.

Samme problem opstår hvis der er for varmt, for koldt, for fugtigt eller hvis dækkene opbevares i direkte sollys.

Det idéelle rum er derfor et mørkt rum uden vinduer, hvor der en temperaturstyring, så temperaturen kan holdes konstant omkring 15 graders varme.

Opbevaring hjemme

Er der et mørkt isoleret skur, som holdes frostfrit, og hvor der ikke opbevares olie, benzin og lignende kan det være et muligt opbevaringssted. Ligeledes kan en fugtfri kælder bruges til opbevaringen.

Selvom der er mørkt på loftet, er det ikke det bedste sted at opbevare dækkene. Specielt vinterdæk som opbevares henover varme sommerdage, vil blive udsat for meget høje temperaturer.

Har du et mørkt værksted, kan man måske godt bruge det, men der kan nemt ske uheld med spidse genstande, ætsende væsker eller ozonfrembringende maskiner og værktøj, så det er absolut ikke optimalt med opbevaringen i et værksted.

Forskellige eksterne steder

Der er flere forskellige steder du kan betale for dækopbevaring. Er du mest til gør-det-selv, kan du selv skifte dæk og køre det ekstra sæt til et self storage center, hvor du kan leje et opbevaringsrum til dine dæk og andre ting.

Her vil dine dæk stå i rene omgivelser, uden direkte sollys eller maskiner som frembringer ozon.

Er du ikke til gør-det-selv løsningen, tilbyder mange mekanikere dækskifte inklusiv dækhotel, så dine dæk bliver opbevaret indtil de skal skiftes igen. Det er en smart løsning for mekanikeren, for de er næsten sikker på at du igen næste gang bruger dem til dækskiftet.

Det er en god idé at kunne dokumentere hvilke dæk der er dine når du gør brug af et dækhotel, for der har desværre været flere personer som mener at have fået de forkerte dæk tilbage efter vinter- / sommerhalvåret.