Sådan bliver du mere klimavenlig

Flere og flere danskere vil gerne gøre noget godt for klimaet, men er ikke sikre på hvor de skal starte. Er du en af dem? I så fald bør du læse med her, hvor vi kommer med en række tiltag, der kan gøre dig til bedre venner med miljøet.

 

Skift benzinbilen ud

Det er ikke nogen hemmelighed, at den mest klimavenlige løsning, ville være at droppe bilen helt og i stedet cykle, gå eller tage offentlig transport på arbejde. Men rigtig mange danskere er desværre afhængige af deres bil for at transportere dem selv over lange afstande til og fra arbejde. Er det samme situation du står i, kan du overveje at skifte din benzinbil ud med en hybrid eller el-bil. På den måde bliver dine daglige køreture trods alt lidt bedre for miljøet.

En elbil i Danmark udleder samlet set kun halvt så mange klimagasser, som de mest energieffektive fossilbiler. Det viser en analyse foretager af Klimarådet. Og det er på trods af, at produktionen af en elbil udleder dobbelt så meget CO2 som produktionen af en fossilbil. Men fra bilerne starter, er klimabelastningen medet tydelig – og her vinder elbilen stort. Går du med tanker om at erhverve dig en elbil, bør du undersøge de forskellige muligheder for finansiering.

 

Energiopdater din bolig

Et andet sted du kan sætte ind for at være mere klimavenlig, er på din bolig – bygninger står nemlig for hele 40 procent af vores energiforbrug. Samtidig viser det sig, at hele 34 procent af boligejere bor i en bolig med dårlig energitilstand, hvor kun 8 procent selv tror at de bor i en bolig med dårlig energitilstand, som er energimærke E eller værre.

Det der i højest grad motiverer danskerne til at energirenovere, er økonomien. Med en energirenovering vil du nemlig få en lavere ydelse i både el og varme. Hertil er det selvfølgelig bedre for klimaet og indeklimaet bliver bedre og sundere. Tilmed kan det bidrage til, at salgsværdien for din bolig øges.

Ser du ikke dig selv i din nuværende bolig mange år endnu, og vil hellere bruge pengene på en ny, klimavenlig, bolig, kan det betale sig at søge hjælp hos en boligadvokat.

 

Klimavenlig kost

Sidst men ikke mindst, kan du blive mere klimavenlig ved at gøre noget ved din kost. En af de største klimabelastninger er kød – hvoraf oksekød er den største synder. Forsøg derfor spis mindre kød i hverdagen, eller hold dig til kylling og fisk, der ikke belaster lige så meget. Herudover bør du spise grove grøntsager fra friland, f.eks. broccoli, kål og rodfrugter, der kræver mindre energi end finere grøntsager der dyrkes i drivhuse. I forlængelse af dette, bør du vælge lokale råvarer, med mindst mulig transport.

Udover hvad du spiser, bør du også fokusere på hvad du drikker. Drik så vidt muligt altid vand fra hanen – vand på flaske belaster klimaet 35 gange mere. Det skyldes blandt andet at der er brugt energi på produktion og transport af vandflaskerne.