Undgå at dumpe til køreprøven

Tips køreprøve undgå at dumpeEr du ved at være igennem dine køretimer og kan se køreprøven vinke forude? Så er nervøsiteten måske også ved at melde sig? Der er mange forskellige ting, du skal huske, når du skal til køreprøve og det kan virke ret uoverskueligt. Men der er fem ting, du først og fremmest skal tænke på både, når du skal til køreprøve og sidenhen, når du selv færdes i trafikken. De fem punkter kommer vi ind på herunder sammen med andre gode råd, der forhåbentligt kan dæmpe din nervøsitet.

Fem vigtige punkter

De fem ting, der er de allervigtigst for dig at huske, er dem, der knytter sig til de elementære færdselsregler. Husker du de fem ting og, der ellers ikke er meget at udsætte på prøven, er det så godt som sikkert, at du består. De fem ting er:

Vigepligten: Det er ikke muligt at bestå en køreprøve hvis ikke du overholder vigepligten, så reglerne for vigepligt skal du have helt styr på.

Orientering: Husk altid at orientere dig korrekt, det vil sige – spejl, spejl og skulder. Hver gang du ikke bare skal køre ligeud, skal du orientere dig. Det gælder for eksempel ved sving til højre og venstre, overhaling, skift af vognbane, forhindringer på vejbanen, sammenfletning, parkering og igangsætning.

Placering: Det er vigtigt, at du placerer dig rigtigt på vejbanen. Når det er muligt, skal du kører midt på højre vejbane. Du skal holde god afstand til den forankørende og til modkørende og eventuelle forhindringer i vejsiden.

Færdselstavler og hastighed:
Kig hele tiden langt frem, så du kan se trafiksituationer, forhindringer og færdselstavler i tide. Tilpas straks din hastighed og kørsel efter situationer og færdselstavler. Kører du ligeud, og der ingen forhindringer er, skal du holde den tilladte fart.

Overblik og kontrol: Til en køreprøve skal du ikke kunne køre helt perfekt, men du skal give indtryk af, at du er i stand til at køre bilen sikkert og holde et overblik i trafikken. Du skal altså kunne betjene bilen godt og for eksempel skifte gear på de rigtige tidspunkter, så kørslen bliver så behagelig som muligt.

Vil du have lidt flere gode råd?

Herunder beskriver vi noget af det som er godt at tænke over eller at huske på i forbindelse med en køreprøve.

Du behøver ikke at køre perfekt

Du skal tænke en køreprøve ligesom en eksamen. Det vil sige, at du ikke behøver at få et 12 tal for at bestå prøven. 4 eller 02 er godt nok til at bestå. Den motorsagkyndige er ikke ude på at dumpe så mange som muligt. Han eller hun vil gerne glæde dig ved at du får kørekortet. Men deres rolle er at vurdere, om du er sikker nok i trafikken. Derfor er det meget vigtigt, at de kan se, at du har styr på de fem ovenstående punkter. Har du det, kan du sagtens bestå, selvom du sætter bilen i det forkerte gear, går i stå eller tager en kantsten. Det er sikkerheden, der ligger øverst på den motorsagkyndiges liste.

Højre eller venstre

Hvis du kommer til at køre til højre i stedet for venstre betyder det ingenting for om du består prøven eller ej. Det der betyder noget er, om du orienterede dig korrekt før du drejede.

Træk vejret dybt

De fleste bliver nervøse til en køreprøve. Derfor er det vigtigt, at du husker at trække vejret dybt og slappe af under kørslen. Du kan med fordel udnytte de pauser, der naturligt opstår, når du holder for rødt lys eller venter på fri bane ved en ubetinget vigepligt. Lad dig ikke gå på af stilheden i bilen. Den motorsagkyndige giver dig bare ro til at koncentrere dig.